GRAPHICS LOADING
WELCOME
CHUCK'S TRIVIA ANSWER PAGE
CHARLTON HESTON 1956
BELOW ARE THE TRIVIA QUESTIONS FROM THE PREVIOUS PAGE AND THE ANSWERS ARE UNDER THEM. CHECK TO SEE HOW MANY YOU GOT CORRECT AND GET YOUR GRADE AND AWARD ON THE BOTTOM OF THE PAGE
PAGE TWO your text.
1.)   What is Chuck's full name?
      ANSWER: Charles (Charlton) Carter Heston


2.)   What is his wife's name? What is Chuck's nickname for her?
      ANSWER: Lydia Marie Clarke Heston. His nickname for Lydia is 'My Girl'.


3.)   What was the year they married & what state did they marry in?
      ANSWER: March 17, 1944 at Greensboro's Methodist Church in North Carolina

4.)   What nickname does his wife call Chuck?
      ANSWER: "Charlie" (DON'T EVER CALL HIM THIS! Only Lydia can)

5.)   How many children do they have and what are their names?
      ANSWER: 2 children: Fraser (Fray) Clarke Heston  (biological son) Birthday: 2-12-55
      & Holly Ann Heston Rochell (adopted daughter) Birthday: 8-2-61

6.)   What was Chuck's parents names?
      ANSWER: Lila Charlton & Russell Whitford Carter,(Stepfather: Chester Heston)

7.)   What high school and college did he attend?
      ANSWER: New Trier Township High School & Northwestern University's School of                   Speech-Scholarship from Winnetka Drama Club (1941)

8.)   How many grandchildren does he have (as of 2001) and what are their names?
      ANSWER: 2 grandchildren: John (Jack) Alexander Clarke Heston &  Ridley Charlton               Rochell

9.)   He made his Hollywood debut in what film? What year did he make his Hollywood                 debut?
      ANSWER: 'DARK CITY' made in 1951, directed by: William Dieterle

10.)  Who was the leading lady in this 'debut' film?
      ANSWER: Lizabeth Scott-She appeared in 21 films between 1945 and 1957, mostly for            Wallis and Paramount, and was promoted by the studio as a Lauren Bacall or Veronica         Lake-type. 

11.)  What president did he play twice in two different films? What are the names of these             films?
       ANSWER: President Andrew (Old Hickory) Jackson, Films: THE PRESIDENT'S                          LADY-Director:Henry Levin, 1953 & THE BUCCANEER-Director:Anthony Quinn, 1958

12.)  What director thought he looked like Moses?
       ANSWER: Cecil B. DeMille-He saw the marble statue of 'Moses', sculptured by                         Michelangelo (1475-1564), which is located in Rome's church of San Pietro in Vincoli              and saw the resemblance between Chuck and the statue of 'Moses' instantly.

13.)  Name three movies which Chuck has played the lead in which made the Top 10 Best             Movies List?
       ANSWER: THE TEN COMMANDMENTS-Directed by Cecil B. DeMille(1956),                                 BEN-HUR-Directed by William Wyler(1959) & THE PLANET OF THE APES-Directed by               Franklin J. Schaffner(1968) 

14.)  What movie of Chuck's made the American Film Institute Top 100 Films? What year was         the movie made?
       ANSWER: BEN-HUR-Directed by William Wyler(1959)

15.)  How many Academy Awards has Chuck won? For what and what years?
      ANSWER: 2--Best Actor in BEN-HUR (1959) & The 'Jean Hersolt Humanitarian Award'               (1977)

16.   What movie did Chuck portray a famous artist? When was it made? Who was his                    co-star?
      ANSWER:THE AGONY & THE ECSTASY-Directed by Carol Reed(1965),Chuck portrayed             the artist: MICHELANGELO di Lodovico Buonarroti Simoni(1475-1564). His co-star was:            Rex Harrison-(CLEOPATRA(1963),MY FAIR LADY(1964)DOCTOR DOLITTLE(1967) 

17.)  What movie did Chuck learn how to use the broard sword in? Who was the leading                lady co-star in this movie?
       ANSWER: EL CID-Directed by Anthony Mann(1961). His co-star was: Sophia                             Loren-(HOUSEBOAT(1958),TWO WOMEN(1961),MARRIAGE ITALIAN-STYLE(1964)


18.)  What movie did Chuck sing in during the opening credits? What song did he sing?
      ANSWER: WILL PENNY-Directed by Tom Gries(1968). Chuck sang: "Get Along Lil                     Doggies". Chuck also sang later in the film: "Deck The Halls" with co-star:Joan                       Hackett-(SUPPORT YOUR LOCAL SHERIFF!(1969,THE OTHER MAN(1970-TV)WILL PENNY          was Chuck's favorite western that he made.   

19.)  How many times has Chuck been the President of the Screen Actor's Guild?
       ANSWER: Chuck was elected six times as President of the Screen Actors Guild,& also            served as the first Chairman and President of the American Film Institute.

20.)  What famous line did Chuck yell in the movie: THE PLANET OF THE APES?
      ANSWER: "Take your stinking paws off me---you damn dirty apes!!!"('68-'69)

21.)  What is one of Chuck's favorite food---he takes this food with him everytime he goes               overseas---he can not do without it and he is afraid some countries may not have it?
       ANSWER: Peanut butter---he loves it and can not do without it for more than a day or             two.

22.)  What is his grandson's nickname for Chuck?
      ANSWER: 'Ba'--Jack(grandson) had a hard time saying 'grandpa' so 'Ba' is all he could           say when he was little.

23.)  What is the name of the film, television & digital production company, established in             1981 by Chuck and his son?
      ANSWER: Agamemnon Films-their mission is to entertain, enlighten, and inform                    audiences, in that order. They believe that developing and producing quality                         entertainment without compromising their artistic and ethical standards will reap                   reward and enrichment for their company and their audience.

24.)  He played the last man on Earth in what movie? When was it made?
       ANSWER: OMEGA MAN-Directed by Boris Sagal(1971) 

25.)  What illness did Chuck have recently, been treated for and is doing very well now?
       ANSWER: Prostate cancer-Chuck under went radiation therapy for five days a week, for         six-to-seven weeks. He has been quoted to say about his illness, "Happily, I seemed to            have survived. It's very good news."

26.)  What famous prop did he donate to the American Film Institute? What movie was it               used in?
      ANSWER: Chuck presented the 'STAFF' he used as 'Moses' in THE TEN                                    COMMENDMENTS  to the American Film Institute Showcase (AFI) in 1977, located in               Florida at the Disney/MGM Studios.

27.)  What does Chuck wear to bed?
       ANSWER: He only wears his 'birthday-suit' or as some might say: he sleeps in the nude          (NOTHING).

28.)  How many times has Chuck died in his movies? Can you name the movies?
     ANSWER: 15 times! The movies are: RUBY GENTRY, EL CID, THE GREATEST STORY               EVER TOLD, KHARTOUM, ELIZABETH THE QUEEN, BENEATH THE PLANET OF THE APES,        THE OMEGA MAN, CALL OF THE WILD, ANTONY & CLEOPATRA, EARTHQUAKE,                      MIDWAY, THE AWAKENING, MOTHER LODE, NAIROBI AFFAIR, A MAN FOR ALL                       SEASONS. Chuck has been quoted to say, "I have unquestionably been killed in more           films than any other leading actor in the history of the movies."


29.)  What are two books which Chuck has written?
      ANSWER: Chuck has so far written: An Actor's Life (1976), Beijing Diary (1986), In the              Arena (1995), To Be a Man: Letters to My Grandson (1998), Charlton Heston's Hollywood          (1998), Charlton Heston Presents THE BIBLE: Text Guide (1997), & The Courage to be              Free (1999).

30.)  What is  your favorite Charlton Heston film?
       ANSWER: I have too many to name here, but why don't you go to the 'WEBPOLL PAGE'        and place your vote for your favorite Heston film there. Click on the button                  below and it will take you to the page.




GRADE: If you were able to answer the number of question correctly listed below, the 'grade' you recieve for this Trivia is listed.

Correctly Answered:

1----5: D.....OOOPS---looks like you need to know more about this wonderful man. Keep visiting my website and you will improve.

5---10: C.....Not too bad-you have some knownledge of Chuck but need to know more. Keep up the good work--you can improve.

10--15: B.....Very Good! You got half the questions correctly and know a lot about Chuck.

15--25: A.....EXCELLANT! You do know your 'Heston' information. You get a gold star:








25--30: A+++..EXTRAORDINARY!!! You are a true-blue 'CHUCK-a-holic Fan'. This title is only given to those who really love and know this man totally. WTG! (way to go) You get an Oscar for your accomplishment:


I HOPE YOU HAVE ENJOYED THIS TRIVIA AND HAVE LEARNED MORE ABOUT THIS EXTRAORDINARY MAN. PLEASE MAKE SURE TO VISIT ALL THE OTHER PAGES ON THIS SITE TO LEARN MORE ABOUT CHARLTON HESTON
A TRUE RENAISSANCE MAN

FIND VHS, DVDs, CDs, POSTERS/ PHOTOS AT THE NEW
CHARLTON HESTON WORLD'S ONLINE STORE
CLICK THE ICON BELOW
BACK: CHUCK'S TRIVIA PG.1
CHUCK'S BATTLE AGAINST ALZHEIMER'S PG.
HOME: TABLE OF CONTENTS
FILMOGRAPHY PAGE
BIOGRAPHY PAGE
CHUCK AWARDS PAGE
CHUCK INTERVIEWS PAGE
CHUCK NEWS PAGE
CHUCK'S WALK OF FAME
CHARLTON HESTON WORLD ONLINE STORE
VARIOUS MOVIES